Ajureiden päivitys – Ohjeet ja vinkit

Ajuri on tietokoneohjelma, joka mahdollistaa käyttöjärjestelmän ja laitteen välisen viestinnän. Ajurit toimivat välikätenä laitteistokomponenttien, kuten näytönohjainten, verkkokorttien ja tulostimien, sekä käyttöjärjestelmän välillä. Ilman ajureita nämä laitteet eivät toimisi kunnolla tai ollenkaan.

Ajureiden merkitys erityisesti pelitietokoneen toiminnassa on valtava. Ne eivät ainoastaan takaa laitteiden yhteensopivuutta, vaan myös parantavat suorituskykyä ja lisäävät uusia ominaisuuksia. Kun ajurit pidetään ajan tasalla, tietokone toimii optimaalisesti ja turvallisesti. Päivittämättömät ajurit voivat johtaa monenlaisiin ongelmiin, kuten yhteensopivuusongelmiin, suorituskyvyn heikkenemiseen ja jopa tietoturvariskeihin.

Tässä artikkelissa käsitellään, miksi ajureiden päivittäminen on tärkeää, miten ajureita päivitetään ja millaisia haasteita päivitysprosessi voi tuoda mukanaan. Lisäksi annamme vinkkejä ja parhaita käytäntöjä, joiden avulla voit varmistaa, että ajurisi ovat aina ajan tasalla ja toimivat moitteettomasti.

Miksi ajurit kannattaa pitää päivitettyinä?

Ajureiden päivittäminen on järkevää useammastakin syystä.

1. Turvallisuus

Ajureiden päivittäminen on tärkeää tietoturvan kannalta. Vanhentuneet ajurit voivat sisältää haavoittuvuuksia, joita haittaohjelmat ja hakkerit voivat hyödyntää päästäkseen käsiksi järjestelmään. Valmistajat julkaisevat säännöllisesti päivityksiä korjatakseen nämä haavoittuvuudet ja suojatakseen käyttäjiä mahdollisilta hyökkäyksiltä. Ajantasaiset ajurit auttavat siis suojaamaan tietokoneesi ja sen sisältämät tiedot.

2. Suorituskyky

Päivitetyt ajurit parantavat tietokoneen suorituskykyä. Ne optimoivat laitteiston toiminnan ja voivat merkittävästi vähentää kaatumisia ja muita ongelmia. Esimerkiksi näytönohjaimen ajuripäivitykset voivat tarjota paremman grafiikkasuorituskyvyn ja tukevat uusia pelejä ja sovelluksia paremmin. Näin tietokoneesi toimii nopeammin ja sujuvammin, mikä parantaa käyttökokemusta huomattavasti.

3. Yhteensopivuus

Uusien laitteiden ja ohjelmistojen käyttöönotto voi vaatia ajuripäivityksiä. Ajureiden päivittäminen varmistaa, että uusi laitteisto ja ohjelmistot toimivat saumattomasti vanhojen komponenttien kanssa. Esimerkiksi, jos hankit uuden tulostimen tai verkkokortin, saatat tarvita uusimman ajurin, jotta laite toimii oikein. Lisäksi päivitetyt ajurit voivat korjata aiemmin ilmenneitä yhteensopivuusongelmia, mikä lisää tietokoneen kokonaisvaltaista toimivuutta.

4. Uudet ominaisuudet

Ajureiden päivitykset eivät pelkästään korjaa ongelmia ja paranna suorituskykyä, vaan ne voivat myös tuoda mukanaan uusia ominaisuuksia. Valmistajat kehittävät jatkuvasti uusia toimintoja ja parannuksia, jotka julkaistaan ajuripäivitysten muodossa. Näin käyttäjät voivat hyödyntää laitteistonsa täyden potentiaalin ilman, että heidän tarvitsee hankkia uutta laitteistoa.

5. Parempi käyttökokemus

Päivitetyt ajurit takaavat kokonaisuudessaan paremman käyttökokemuksen. Vähemmän ongelmia, parempi suorituskyky ja uudet ominaisuudet tekevät tietokoneen käytöstä miellyttävämpää ja tehokkaampaa. Kun ajurit pidetään ajan tasalla, käyttäjät voivat luottaa siihen, että heidän järjestelmänsä toimii parhaalla mahdollisella tavalla kaikissa tilanteissa.

Ajureiden päivittäminen on siis olennaista tietokoneen turvallisuuden, suorituskyvyn, yhteensopivuuden ja käyttökokemuksen kannalta. Säännölliset päivitykset varmistavat, että järjestelmäsi on suojattu, tehokas ja ajan tasalla, mikä tekee tietokoneen käytöstä sujuvaa ja miellyttävää.

Miten ajureita päivitetään?

Seuraavaksi katsotaan, miten ajureiden päivitys tapahtuu käytännössä.

Käyttöjärjestelmän päivitykset

Monet käyttöjärjestelmät tarjoavat sisäänrakennettuja työkaluja ajurien päivittämiseen. Näiden työkalujen käyttö on yleensä helppoa ja sujuvaa.

Windows Update

windows update päivitys

Windows-käyttöjärjestelmässä Windows Update on tärkein työkalu ajurien päivittämiseen. Windows Update tarkistaa automaattisesti saatavilla olevat päivitykset ja asentaa ne. Näin varmistetaan, että käytössäsi on aina uusimmat ja turvallisimmat ajurit.

Näin käytät Windows Updatea:

 1. Avaa Asetukset-valikko (paina Windows-näppäin + I).
 2. Valitse ”Päivitys ja suojaus”.
 3. Valitse ”Windows Update”.
 4. Klikkaa ”Tarkista päivitykset” ja seuraa ohjeita.

macOS-päivitykset

macOS-käyttäjät voivat hyödyntää App Storea ja macOS:n omia päivitystoimintoja ajurien päivittämisessä. Apple tarjoaa usein ajuripäivityksiä osana järjestelmäpäivityksiä.

Näin käytät macOS-päivityksiä:

 1. Avaa Omenavalikko ja valitse ”Järjestelmäasetukset”.
 2. Valitse ”Ohjelmistopäivitys”.
 3. Klikkaa ”Päivitä nyt” ja seuraa ohjeita.

Valmistajien verkkosivut

Monet laitevalmistajat tarjoavat ajureita suoraan verkkosivuillaan. Tämä on hyödyllistä erityisesti silloin, kun tarvitset spesifin ajurin tietylle laitteelle.

Näin löydät ja päivität ajurit valmistajien verkkosivuilta:

 1. Mene laitteen valmistajan verkkosivuille (esim. Dell, HP, NVIDIA).
 2. Etsi tukiosio tai ajurit-osio.
 3. Syötä laitteen malli tai sarjanumero.
 4. Lataa ja asenna uusimmat ajurit ohjeiden mukaisesti.

Kolmannen osapuolen ohjelmistot

On olemassa myös kolmannen osapuolen ohjelmistoja, jotka voivat auttaa ajurien päivittämisessä. Nämä ohjelmistot voivat olla käteviä, mutta niiden käytössä on syytä olla varovainen.

Suosittuja kolmannen osapuolen ohjelmistoja:

 • Driver Booster
 • Driver Easy
 • Snappy Driver Installer

Hyödyt ja riskit:

 • Hyödyt: Nämä ohjelmistot voivat automaattisesti tunnistaa ja päivittää useita ajureita yhdellä kertaa, säästäen aikaa ja vaivaa.
 • Riskit: Väärät ajurit tai haittaohjelmat voivat aiheuttaa ongelmia. Käytä vain luotettavia ja hyvin arvosteltuja ohjelmistoja.

Ajureiden päivityksen haasteet

Ajureiden päivityksessä voi kuitenkin tulla vastaan myös joitakin ongelmia.

Yhteensopivuusongelmat

Ajureiden päivitykset eivät aina suju ongelmitta, ja yksi yleisimmistä haasteista on yhteensopivuusongelmat. Uudet ajurit eivät välttämättä toimi vanhojen laitteiden kanssa odotetusti. Tämä voi johtaa laitteiston toimimattomuuteen tai jopa järjestelmän kaatumiseen.

Miten välttää ongelmat:

 • Tee taustatutkimusta: Ennen ajurin päivittämistä, tarkista valmistajan verkkosivuilta tai käyttäjäfoorumeilta, onko päivitys yhteensopiva laitteesi kanssa.
 • Varmuuskopioi: Ota aina varmuuskopio tärkeistä tiedoista ennen päivityksen suorittamista.
 • Käytä valmistajan suosittelemia ajureita: Valmistajien verkkosivuilta löytyvät ajurit ovat yleensä testattuja ja yhteensopivia kyseisen laitteen kanssa.

Virheelliset päivitykset

Joskus ajuripäivitykset voivat aiheuttaa odottamattomia ongelmia, kuten virheilmoituksia, järjestelmän kaatumisia tai laitteiden toimimattomuutta. Tämä voi johtua virheellisistä ajureista tai asennusprosessin ongelmista.

Miten toimia virheellisten päivitysten tapauksessa:

 • Palauta edellinen ajuri: Windowsissa voit käyttää Laitehallintaa palauttaaksesi edellisen ajurin. Mene Laitehallintaan, valitse ongelmallinen laite, avaa sen ominaisuudet ja valitse ”Palauta ajuri”.
 • Turva-asetukset ja vikasietotila: Käynnistä tietokone vikasietotilassa, jolloin voit poistaa virheellisen ajurin ja asentaa uudelleen toimivan version.
 • Käytä valmistajan työkaluja: Monet valmistajat tarjoavat työkaluja, jotka voivat auttaa ajurien poistamisessa ja uudelleenasentamisessa.

Päivitysten saatavuus ja luotettavuus

Ajurien päivittäminen voi olla haastavaa, jos uusimmat ajurit eivät ole helposti saatavilla tai jos käytettävissä olevat ajurit eivät ole luotettavia. Vanhentuneet verkkosivut tai harhaanjohtavat latauslinkit voivat johtaa virheellisiin tai haittaohjelmilla saastutettuihin ajureihin.

Miten varmistaa ajurien luotettavuus:

 • Lataa vain luotettavista lähteistä: Käytä aina valmistajan virallisia verkkosivuja tai tunnettuja ajuripäivitystyökaluja.
 • Varmista ajurin aitous: Tarkista, että ajuri on allekirjoitettu ja peräisin luotetusta lähteestä ennen asennusta.
 • Käytä ajurin tarkistustyökaluja: Kolmannen osapuolen tarkistustyökalut voivat auttaa varmistamaan ajurin aitouden ja turvallisuuden.

Vanhojen laitteiden tuki

Vanhat laitteet voivat jäädä ilman ajuripäivityksiä, kun valmistajat keskittyvät uusiin tuotteisiin. Tämä voi johtaa siihen, että laitteiden toimivuus heikkenee ajan myötä, eikä uusia ominaisuuksia tai parannuksia ole saatavilla.

Miten toimia vanhojen laitteiden kanssa:

 • Etsi yhteisön tarjoamia ajureita: Joissakin tapauksissa käyttäjäyhteisöt voivat kehittää ja jakaa epävirallisia ajureita vanhoille laitteille.
 • Käytä generisiä ajureita: Käyttöjärjestelmät, kuten Windows, tarjoavat generisiä ajureita, jotka voivat toimia monien laitteiden kanssa, vaikkakin rajoitetuin ominaisuuksin.
 • Päivityksen harkinta: Jos laite on elintärkeä ja sen ajurit ovat vanhentuneet, voi olla aika harkita uuden laitteiston hankkimista.

Käyttäjän tietotaito

Ajurien päivittäminen vaatii tietyn tason teknistä osaamista. Epävarmuus tai virheelliset toimenpiteet voivat johtaa ongelmiin, kuten väärien ajurien asentamiseen tai olemassa olevien ajureiden vahingossa poistamiseen.

Miten lisätä tietotaitoa:

 • Seuraa ohjeita tarkasti: Noudata valmistajan tai luotettavan lähteen antamia ohjeita tarkasti.
 • Hae apua tarvittaessa: Älä epäröi pyytää apua asiantuntevalta henkilöltä tai tekniseltä tuelta, jos et ole varma, miten toimia.
 • Kouluttaudu: Verkossa on saatavilla paljon oppaita ja videoita, jotka voivat auttaa sinua ymmärtämään paremmin ajurien päivittämistä.

Ajurien päivittäminen voi tuoda mukanaan haasteita, mutta oikeilla työkaluilla ja varotoimenpiteillä voit varmistaa, että laitteistosi toimii sujuvasti ja turvallisesti.

Esimerkkejä ajuripäivityksistä

Kurkataanpa sitten muutama käytännön esimerkki.

Näytönohjaimen ajurit

Näytönohjaimen ajurit ovat kriittisiä erityisesti pelaajille ja graafisten sovellusten käyttäjille. Uusimmat ajuripäivitykset tarjoavat usein merkittäviä parannuksia suorituskykyyn ja grafiikan laatuun.

nvidia ajureiden päivitys

Esimerkki: NVIDIA GeForce -ajurit

 • Parannukset: Uusimmat GeForce-ajurit voivat parantaa suorituskykyä uusimmissa peleissä, korjata graafisia virheitä ja lisätä uusia ominaisuuksia, kuten parempi säteenjäljitys (ray tracing).
 • Päivityksen vaikutukset: Pelaajat voivat nauttia sulavammasta pelikokemuksesta ja korkeammasta kuvataajuudesta. Lisäksi grafiikan laatu paranee, mikä tekee pelimaailmasta realistisemman ja visuaalisesti vaikuttavamman.

Näin päivität näytönohjaimen ajurit:

 1. Mene NVIDIA:n verkkosivuille ja lataa GeForce Experience -ohjelmisto.
 2. Asenna ja käynnistä ohjelmisto.
 3. Valitse ”Ajurit” ja klikkaa ”Tarkista päivitykset”.
 4. Asenna saatavilla olevat päivitykset.

Verkkokortin ajurit

Verkkokortin ajurit ovat olennaisia luotettavan ja nopean verkkoyhteyden kannalta. Päivitetyt ajurit voivat parantaa yhteyden vakautta ja nopeutta, sekä korjata yhteysongelmia.

intel ajureiden päivitys

Esimerkki: Intel Ethernet -ajurit

 • Parannukset: Päivitykset voivat tarjota parempaa yhteensopivuutta uusien reitittimien ja verkkotekniikoiden kanssa, sekä parantaa yhteyden vakautta ja suorituskykyä.
 • Päivityksen vaikutukset: Käyttäjät voivat kokea nopeammat ja vakaammat verkkoyhteydet, mikä on erityisen tärkeää etätyöskentelyssä, online-pelaamisessa ja suoratoistossa.

Näin päivität verkkokortin ajurit:

 1. Mene Intelin verkkosivuille ja etsi oikea ajuri mallinumeron perusteella.
 2. Lataa ja asenna ajuri noudattamalla sivuston ohjeita.
 3. Käynnistä tietokone uudelleen päivityksen jälkeen.

Tulostimen ajurit

Tulostimen ajuripäivitykset voivat parantaa tulostuslaatua, lisätä uusia toimintoja ja varmistaa yhteensopivuuden uusien käyttöjärjestelmäpäivitysten kanssa.

hp ajureiden päivittäminen

Esimerkki: HP LaserJet -ajurit

 • Parannukset: Päivitykset voivat parantaa tulostusnopeutta, lisätä uusia tulostusasetuksia ja korjata aiemmin ilmeneitä ongelmia.
 • Päivityksen vaikutukset: Käyttäjät voivat tulostaa tarkempia ja laadukkaampia dokumentteja, ja tulostimen käyttö on sujuvampaa ja nopeampaa.

Näin päivität tulostimen ajurit:

 1. Mene HP:n verkkosivuille ja etsi tulostimesi malli.
 2. Lataa ja asenna uusimmat ajurit.
 3. Seuraa asennusohjelman ohjeita ja käynnistä tulostin uudelleen.

Äänikortin ajurit

Äänikortin ajurit ovat tärkeitä korkealaatuisen äänentoiston ja monikanavaäänen (kuten 5.1 tai 7.1 surround sound) kannalta. Uusimmat ajurit voivat parantaa äänenlaatua ja yhteensopivuutta uusien audioteknologioiden kanssa.

Esimerkki: Realtek HD Audio -ajurit

 • Parannukset: Päivitykset voivat tarjota parempaa äänentoistoa, vähentää häiriöitä ja lisätä uusia ääniominaisuuksia.
 • Päivityksen vaikutukset: Käyttäjät voivat nauttia kirkkaammasta ja täyteläisemmästä äänestä, mikä parantaa musiikin kuuntelua, elokuvien katsomista ja pelien pelaamista.

Näin päivität äänikortin ajurit:

 1. Mene Realtekin verkkosivuille ja etsi oikea ajuri mallinumeron perusteella.
 2. Lataa ja asenna ajuri noudattamalla sivuston ohjeita.
 3. Käynnistä tietokone uudelleen päivityksen jälkeen.

Ajuripäivitykset ovat olennaisia tietokoneen suorituskyvyn, yhteensopivuuden ja käyttökokemuksen parantamiseksi. Näiden esimerkkien avulla näet, kuinka tärkeää ajureiden päivittäminen on ja miten se voidaan suorittaa helposti ja tehokkaasti.

Vinkkejä ja parhaita käytäntöjä

Käydään vielä läpi muutamia vinkkejä aiheeseen liittyen.

Säännöllinen tarkistus ja päivitys

Ajurien päivittäminen säännöllisesti on tärkeää tietokoneen optimaalisen toiminnan varmistamiseksi. Tee ajuripäivityksistä rutiini, jotta et jää jälkeen uusimmista parannuksista ja korjauksista.

Parhaat käytännöt:

 • Aikatauluta tarkistukset: Varaa kalenteristasi aika esimerkiksi kerran kuukaudessa tarkistaaksesi ajuripäivitykset.
 • Käytä päivitystyökaluja: Hyödynnä käyttöjärjestelmän sisäänrakennettuja työkaluja, kuten Windows Update tai macOS -ohjelmistopäivitykset, jotka voivat automaattisesti tarkistaa ja asentaa ajuripäivitykset.

Varmuuskopiointi ennen päivityksiä

Ennen kuin päivität ajurit, on tärkeää varmistaa, että tärkeät tiedot ja nykyiset asetukset ovat turvassa. Varmuuskopiointi auttaa palauttamaan tietokoneen aiempaan tilaan, jos jokin menee pieleen.

Parhaat käytännöt:

 • Varmuuskopioi säännöllisesti: Käytä ulkoista kovalevyä tai pilvipalvelua varmuuskopioiden tekemiseen.
 • Käytä järjestelmän palautuspisteitä: Luo järjestelmän palautuspiste ennen suuria ajuripäivityksiä. Tämä mahdollistaa tietokoneen palauttamisen aiempaan tilaan tarvittaessa.

Luotettavien lähteiden käyttäminen

Ajurien lataaminen epäluotettavista lähteistä voi aiheuttaa järjestelmän epävakautta tai turvallisuusriskejä. On tärkeää käyttää vain luotettavia ja virallisia lähteitä ajuripäivityksiin.

Parhaat käytännöt:

 • Lataa ajurit valmistajan verkkosivuilta: Valmistajien viralliset sivustot tarjoavat luotettavat ja ajantasaiset ajurit.
 • Vältä kolmannen osapuolen sivustoja: Kolmannen osapuolen sivustot voivat tarjota vanhentuneita tai saastuneita ajureita, joten on parasta välttää niitä.

Seuraa ohjeita huolellisesti

Ajuripäivitysten suorittaminen vaatii usein tiettyjen ohjeiden noudattamista. Väärät toimenpiteet voivat johtaa ongelmiin, joten on tärkeää lukea ja seurata ohjeita huolellisesti.

Parhaat käytännöt:

 • Lue ohjeet ennen asennusta: Tutustu asennusohjeisiin ennen kuin aloitat päivitysprosessin.
 • Noudata vaiheita järjestyksessä: Seuraa ohjeiden vaiheita tarkasti ja varmista, että kaikki tarvittavat toimenpiteet on suoritettu.

Hanki tietoa ja tukea

Jos et ole varma, miten päivittää ajurit tai kohtaat ongelmia päivitysprosessissa, älä epäröi hakea apua. On olemassa monia resursseja, jotka voivat auttaa sinua.

Parhaat käytännöt:

 • Käytä verkkoyhteisöjä ja foorumeita: Verkkoyhteisöt, kuten Reddit ja teknologiafoorumit, voivat olla hyödyllisiä tiedonlähteitä ja tarjoavat tukea ajuripäivityksiin liittyen.
 • Ota yhteyttä valmistajan tukeen: Valmistajien asiakastuki voi auttaa ratkaisemaan ajuripäivityksiin liittyviä ongelmia ja tarjota neuvoja.

Päivityksen harkinta

Joskus ajuripäivitykset voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, erityisesti vanhempien laitteiden kohdalla. Arvioi aina päivityksen tarpeellisuus ennen sen suorittamista.

Parhaat käytännöt:

 • Lue julkaisutiedot: Tutustu ajuripäivityksen mukana tuleviin julkaisutietoihin ja selvitä, mitä parannuksia tai korjauksia päivitys sisältää.
 • Punnitse hyödyt ja riskit: Arvioi, ovatko päivityksen hyödyt merkittäviä suhteessa mahdollisiin riskeihin, erityisesti jos laite toimii jo vakaasti.

Käytä ajurien tarkistustyökaluja

Ajurien tarkistustyökalut voivat auttaa tunnistamaan vanhentuneet ajurit ja suositella päivityksiä. Näiden työkalujen käyttö voi säästää aikaa ja varmistaa, että et jää jälkeen tärkeistä päivityksistä.

Parhaat käytännöt:

 • Valitse luotettava työkalu: Käytä tunnettuja ja luotettavia ajurien tarkistustyökaluja, kuten Driver Booster tai Driver Easy.
 • Tarkista ajurit säännöllisesti: Aja tarkistus säännöllisesti varmistaaksesi, että kaikki ajurit ovat ajan tasalla.

Noudattamalla näitä vinkkejä ja parhaita käytäntöjä voit varmistaa, että tietokoneesi ajurit ovat aina ajan tasalla, mikä parantaa suorituskykyä, turvallisuutta ja käyttökokemusta.

Yhteenveto

Ajureiden päivittäminen on olennainen osa tietokoneen ylläpitoa, joka vaikuttaa merkittävästi laitteen turvallisuuteen, suorituskykyyn ja käyttökokemukseen. Päivittämällä ajurit säännöllisesti voit parantaa laitteistosi toimivuutta, suojata järjestelmääsi mahdollisilta tietoturvariskeiltä ja hyödyntää uusia ominaisuuksia.

Tärkeimmät kohdat

 1. Turvallisuus: Ajantasaiset ajurit korjaavat haavoittuvuuksia ja suojaavat järjestelmääsi hyökkäyksiltä.
 2. Suorituskyky: Päivitetyt ajurit parantavat laitteiston suorituskykyä ja vähentävät kaatumisia ja muita ongelmia.
 3. Yhteensopivuus: Uusimmat ajurit varmistavat, että uusi laitteisto ja ohjelmistot toimivat saumattomasti keskenään.
 4. Uudet Ominaisuudet: Päivitykset voivat tuoda mukanaan uusia toimintoja ja parannuksia.
 5. Parempi Käyttökokemus: Ajurien päivittäminen takaa sujuvamman ja miellyttävämmän tietokoneen käytön.

Käytännön ohjeet

 • Tarkista ja päivitä ajurit säännöllisesti: Käytä käyttöjärjestelmän työkaluja, valmistajien verkkosivuja tai luotettavia kolmannen osapuolen ohjelmistoja.
 • Varmuuskopioi ennen päivityksiä: Suojaa tärkeät tiedot ja asetukset varmuuskopioimalla.
 • Käytä luotettavia lähteitä: Lataa ajurit vain virallisista ja luotettavista lähteistä.
 • Hae apua tarvittaessa: Hyödynnä verkkoyhteisöjä, valmistajan tukea ja oppaita, jos tarvitset apua ajuripäivityksissä.

Kannustamme sinua tarkistamaan ja päivittämään tietokoneesi ajurit säännöllisesti. Pidä järjestelmäsi suojattuna, varmista sen paras mahdollinen suorituskyky ja nauti uusimmista ominaisuuksista. Muista, että ajurien päivittäminen on yksinkertainen mutta tärkeä toimenpide, joka voi merkittävästi parantaa tietokoneesi käyttöä.