Pelitietokoneen kasaus – Rakenna oma pelitietokone

Oman pelitietokoneen kasaus on haastava, mutta myös palkitseva hanke. Eri komponenttien etsiminen ja niiden suorituskyvyn sekä hintojen vertailu on taloudellisesti kannattavaa. Kaikkea ei välttämättä löydä lähimmästä tietotekniikkaliikkeestä, vaan osia joutuu myös tilaamaan. Kannattaa ilman muuta tutustua myös valmiina paketteina myytävien pelikoneiden valikoimiin. Itse tekeminen voi olla kunnia-asia, mutta joskus on viisaampaa ostaa kaikki valmiina tai teettää kasaus alan ammattilaisilla.

Kannattaako kasata itse, tilata osat ja kasauspalvelu, vai ostaa pakettikone?

Pelikoneen kasaamista itse puoltaa varsinkin se, että silloin voi valita ominaisuuksiltaan juuri sellaisen emolevyn, näytönohjaimen ja muistit kuin haluaa – ja pysyä budjetin rajoissa. Jos vertailee tarjolla olevien pakettikoneiden ja oman ihannekoneen ominaisuuksia, voi itse kasaten saada samoista komponenteista pelikoneen edullisemmin kuin valmiina ostaen. Tärkeää on myös selvittää päivitettävyys eli mahdollisuus lisätä ja vaihtaa komponentteja tehokkaammiksi myöhemmin.

Keskeinen asia pelitietokoneessa on käyttöjärjestelmä. Valmiissa pakettikoneissa se kuuluu hintaan, mutta itse kasattuun ja kasauspalvelun kautta tilattuun laitteeseen se ostetaan erikseen. Valmiina myytävien pelikoneiden osat ovat keskenään yhteensopivia. Virtalähde on mitoitettu juuri niille komponenteille, samoin kotelo laajennuspaikkoineen, jotta hinta on kilpailukykyinen. Itse kasatessa voi tulla ongelmia osien yhteensopivuudessa. Asennusvirheet saattavat rikkoa osia, ja virheitä on työläs löytää.

Vinkkejä onnistuneeseen kasaukseen

Jos pelaaminen ei ole laitteen pääasiallinen käyttötarkoitus, niin valmiina ostettu pelikannettava saattaa olla perusteltu hankinta. Itse kasattu pelikone on käytännössä aina pöytäkone, sillä oikeilla komponenttivalinnoilla siitä voi rakentaa mieleisensä. Myöhemmin tärkeimpiä tai särkyneitä komponentteja voi vaihtaa helposti tehokkaammiksi. Prosessori, näytönohjain, emolevy, keskusmuisti, massamuisti, virtalähde, kotelo ja oheislaitteet määrittävät, miten tehokkaasti pelikone toimii ja miltä se näyttää.

Staattinen sähkö saattaa rikkoa esimerkiksi muistipiirin. Pelikoneen kasausta varten kannattaa hankkia antistaattinen ranneke, joka maadoitetaan koneen koteloon. Asennuspaikka ympäristöineen siivotaan huolellisesti varsinkin kotieläinten karvoista ja ns. villakoirista. Puhdas työpöytä on hyvä alusta, mutta emolevyn kalustamisen voi tehdä varmuuden vuoksi antistaattisen maton päällä. On myös muistettava oma sähköturvallisuus eli varmistettava, että virtalähde ei ole kytketty verkkovirtaan kasauksen aikana.

Työkalut kasaamisen avuksi

Oikea työjärjestys suunnitellaan etukäteen. Komponenttien vääränlainen käsittely saattaa aiheuttaa vikoja, samoin väärä asennusjärjestys, jos jo asennettuja komponentteja joudutaan irrottamaan. Staattisen sähkön aiheuttamia vikoja on vältettävä. Normaalisti ensin varustellaan kotelo mm. virtalähteellä. Sen jälkeen asennetaan prosessori emolevyyn, emolevy koteloon ja näytönohjain emolevyyn. Muistien ja oheislaitteiden asennuksen jälkeen päästään säätämään BIOS-asetuksia ja asentamaan käyttöjärjestelmä. Työkaluiksi tarvitaan ristipääruuvimeisseli ja nippusiteitä.

Mihin tulee kiinnittää huomiota osia valittaessa

Raha on hyvä konsultti. Kokonaisbudjetti on lähtökohta, etenkin kun aletaan rakentaa pelitietokonetta halvalla. Valmiissa pakettikoneissa on usein edellisen sukupolven prosessori, ja näytönohjaimen laadusta ja tehosta on tingitty. Myös laajennettavuus voi olla rajallinen. Itse koottavan pelikoneen lähtökohtana on tietysti se, millaisia pelejä laitteella aikoo pelata. Monet pelit pyörivät vaatimattomilla grafiikkaominaisuuksilla varustetuissa koneissa, toiset taas vaativat prosessoritehoa, muistia ja tehokasta näytönohjainta.

Maailmanlaajuinen komponenttipula näkyy pelitietokoneisiin tarkoitettujen komponenttien tarjonnassa ja hinnoittelussa. Tärkeimpiä osia, kuten prosessoreita, emolevyjä, näytönohjaimia ja RAM- sekä SSD-muisteja voi joutua etsimään ja odottamaan. Vaihtoehtoja on eri valmistajilta. Vertailu auttaa löytämään sopivat komponentit, jotka riittävät tehoiltaan oman koneen tarpeisiin ja ovat keskenään yhteensopivia. Virtalähteen laatuun ja tehoon sekä koteloonkin on syytä panostaa myöhempiä päivityshaluja ja -tarpeita ajatellen.

Osien valintoja tehdessä, mieti mitä pelejä haluat sillä pelata

Omat mieltymykset pelata erityyppisiä pelejä vaikuttavat pelitietokoneen osien valintaan. Selainpelejä voi pelata hyvällä Internet-yhteydellä jopa vanhalla pelikannettavalla. Raskaampien, ladattavien tai asennettavien pelien pelaamiseen pelikannettavat eivät riitä, sillä niiden jäähdytyspuhaltimet ja näytönohjaimet ovat usein heikkotehoisia. Pelin tuoksinassa komponentit kuumenevat ja menettävät siksi tehoaan. Ne voivat myös rikkoutua ylikuumenemisen seurauksena. Pelit ovat myös nopeatempoisia, joten kiinteät näppäimistöt joutuvat lujille.

Näytönohjaimen valinnassa on muistettava, että kuvankäsittelyssä erinomaiset tuotteet eivät välttämättä sovellu pelikäyttöön. Kotelon ja komponenttien jäähdytyksen pitää olla riittävä pelikäytössä. Puhaltimet vaikuttavat äänitasoon, joten kotelon äänieristykseen kannattaa kiinnittää huomiota. Eri valmistajien prosessoreita ja näytönohjaimia vertaillaan jatkuvasti pelikäytössäkin, joten testeihin on syytä tutustua. Hyvä on seurata myös uutisia uusista tuotteista, sillä seuraavan sukupolven osa voi olla sinulle sopivin.

Millainen kotelo pelitietokoneeseen?

Kotelo on pelitietokoneen näkyvin ja suurin osa. Tarjolla on usean koko- ja hintaluokan koteloita, joten ennen ostopäätöstä pitää miettiä nykyiset tarpeet ja mahdollisuudet laajentaa pelikonetta myöhemmin. Pieneen koteloon mahtuu pieni emolevy, suureen millainen vain. Pienissä on vähän laajennusmahdollisuuksia eli korttipaikkoja. Kaapelointi on pienessä kotelossa haastavampaa kuin suuressa, samoin tuuletuksen ja jäähdytyksen järjestäminen. Myös lisälaitteiden määrässä on rajoitteita.

Usein koteloissa on valmiiksi asennettuina tuulettimia, virtalähde ja liittimiä. Lisätuulettimien ja jäähdyttimien asentamiselle pitää olla tilaa. Mitä suurempi puhallin, sitä pienempi ääni siitä lähtee. Kotelo suojaa pelitietokoneen herkkää elektroniikkaa pölyltä ja kolhuilta sekä estää mm. metalli- ja muiden vierasesineiden pääsyn laitteen sisään. Sekä kotelon etu- että takapuolella on oltava riittävästi liitäntämahdollisuuksia näytöille, näppäimistöille, sauvaohjaimille, AV-laitteille ja verkkoyhteyksille.

Prosessori on pelitietokoneen sydän

Eri valmistajien prosessoreissa on eroja rakenteessa, tiedonsiirtoväylissä, tiedonsiirtonopeuksissa ja kellotaajuuksissa. Uusia malleja tulee joka vuosi – tietysti entisiä tehokkaampina ominaisuuksiltaan. Pelit eivät välttämättä pysty käyttämään hyväksi moniydinprosessorien kaikkien ytimien tehoja. Siksi vähemmillä ytimillä mutta suuremmalla kellotaajuudella varustettu prosessori voi olla pelikäytössä yhtä vikkelä kuin useampiytiminen mutta pienemmällä kellotaajuudella varustettu prosessori. Paljon ratkaisee myös ns. kellotusvara, tehojen maksimointi.

Yleensä prosessoreiden mukana ei tule jäähdytintä. Jos prosessorista aikoo ottaa kellottamalla tehoja irti myös pelikäytössä, lisää tämä prosessorin lämmöntuottoa. Siksi prosessorin jäähdytysratkaisuun kannattaa panostaa, jotta välttää mahdolliset vauriot. Markkinoilla tarjolla olevat prosessorit hoitavat hyvin tehtävänsä pelitietokoneessa. Jos laitteella on muutakin käyttöä, on prosessoreiden ominaisuuksia syytä vertailla tarkemmin ennen hankintaa. Mitä tehokkaamman prosessorin hankit, sen pitempään sillä pärjäät.

Näytönohjain varmistaa pelin sujuvuuden

Näytönohjain on pelitietokoneen sydän. Emolevylle integroitu näytönohjain ei riitä pelikäytössä – niitä tosin on monissa pelikannettavissa. Valtava kysyntä ja sirupula ovat nostaneet laadukkaiden, erillisten näytönohjainten hintaa. Kalleinta ei ole pakko ostaa. Pelaamasi pelit ratkaisevat, millainen näytönohjain on pelitietokoneeseesi sopivin myös tulevaisuudessa. Näytönohjainten ominaisuuksista tärkeimpiä ovat ytimien määrä ja tyyppi, kellotaajuus, muistin koko ja nopeus sekä ulkoisten pelilaitteiden liittämisominaisuudet.

Tutki myös, millaisia näyttöjä näytönohjaimet tukevat. VGA-tason pelejä ei pelaa enää kukaan. Toisaalta uusimmat ja parhaat näytönohjaimet tukevat jopa 8K-tason näyttöjä. 1080p- ja 1440p-suorituskyky voi olla tämän hetken suosikkipeleissäsi suositeltavin näyttötaso. Jos budjetti antaa myöten, niin jopa 4K-tasokin on harkinnanarvoinen. Kokoa pelitietokoneesi sellaiseen koteloon, että pystyt vaihtamaan ja lisäämään siihen tulevaisuudessa paremmilla ominaisuuksilla varustettuja näytönohjaimia ja grafiikkakortteja.

Muistitko muistit?

Suurempi määrä muistia on parempi kuin pieni määrä. Keskusmuisti eli RAM-muisti on tärkeä, sillä se säilöö ja käsittelee ohjelmien ja sivujen dataa. Mikäli RAM-muisti täyttyy esimerkiksi pelihahmojen tiedoista, kuvista ja videoista, pelitietokone joutuu käyttämään paljon hitaamman massamuistin ts. kiintolevyn tai SSD-levyn tilaa. Pahimmassa tapauksessa kone kaatuu kesken pelin pienen RAM-muistin takia ja jopa hukkaa kesken jääneen pelitilanteen.

Pelitietokoneissa käytetään massamuistina usein sekä kiintolevyä että SSD-korttia. Kiintolevyt ovat halvempia kuin SSD-kortit, mutta myös hitaampia ja vikaherkkiä. Ne pitävät myös ääntä ja vaativat jäähdytystä. Käyttöjärjestelmä ja peliohjelma sekä kuva- ja videotiedostot tallennetaan massamuistiin ja ladataan peliä avattaessa. Käyttömuisti eli RAM tyhjenee koneen sammuessa. Jos ei ole varaa ostaa isokapasiteettista SSD-korttia, niin perinteisellä kiintolevyllä saa tarpeeksi lisätallennustilaa.

Virtalähdettä ei valita hinnan ja tehon perusteella

Korkealaatuinen virtalähde suojelee pelitietokoneen kallista elektroniikkaa huonolaatuisen verkkovirran aiheuttamilta virtapiikeiltä. Virtalähteen tehtävänä on tietysti myös varmistaa tietokoneen keskeisten komponenttien riittävä ja tasainen virransaanti kaikissa tilanteissa. Pelitietokoneen laajennustarpeita ajatellen virtalähteen pitää olla riittävän suuritehoinen. Se kuumenee kuormitettaessa, joten jäähdytykseen ja jopa viilennykseen kannattaa panostaa. Riittävän suurikokoinen tuuletin takaa hyvän jäähdytyksen ja on myös hiljainen. Modulaarinen kaapelointijärjestelmä on nykypäivää.

Emolevyssä ei kannata pihistellä

Emolevy on pelitietokoneen keskeinen komponentti. Sen ja prosessorin valinta ratkaisee, millaisia ominaisuuksia kone pitää valmiina sisällään ja millaisia täydentäviä osia siihen voi liittää. Vaikka emolevyssä on jo itsessään mukana näytönohjain, ei se ominaisuuksiltaan riitä pelitietokoneen näytönohjaimeksi. Siksi emolevyä valittaessa on tärkeää tutkia, mitä kaikkia ominaisuuksia se sisältää valmiina ja millaisia kortti- ym. paikkoja siinä on laajennuksia varten.

Kotelon koko vaikuttaa emolevyn valintaan – ja toisinpäin. Pieneen koteloon voi asentaa vain pienikokoisen emolevyn, suureen suurimman ja myös pienimmän mallin. Emolevy on pelitietokoneen tärkein komponentti. Sitä hankittaessa on huomioitava myös tulevaisuuden laajennustarpeet, jos konetta aikoo käyttää pitkään. Emolevyssä pitää olla monipuolisesti korttipaikkoja ja liitäntöjä kaapeleille ja lisäkomponenteille. Emolevyn prosessorikannan tyyppi vaikuttaa siihen, minkä valmistajan prosessoreita voit asentaa.

Pelitietokoneen kasaus – yhteenveto

Pelitietokoneen omatoiminen kasaaminen komponenteista ei ole ylivoimainen tehtävä. Se vaatii asentajalta itseluottamusta ja huolellisuutta. Kone rakentuu keskenään yhteensopivista ja laadukkaista komponenteista. Toteutuksen lähtökohtana ovat budjettiraamit, joiden puitteissa osahankintoja lähdetään suunnittelemaan ja toteuttamaan. Vertailu eri valmistajien emolevyjen, prosessoreiden, näytönohjainten, muistien ja laitekoteloiden välillä kannattaa. Yleensä uusin ja tehokkain on kalleinta tekniikkaa. Hyvällä pääsee alkuun ja sitä voi täydentää.

Pelitietokone omassa kotelossaan ei vielä riitä. Miellyttävä pelikokemus vaatii hyvät oheislaitteet: tarpeeksi suuren ja laadukkaan näytön, näppäimistön, ohjainsauvat, ratit, kuulokkeet ja mikrofonit sekä kaiuttimet. Tekniikka kehittyy. Kaikkea ja parasta ei voi eikä kannata ostaa kerralla. Tärkeintä on, että itse kasaamasi pelitietokoneen lähtötaso on suosikkipeleillesi riittävä ja laajentamismahdollisuuksia löytyy tulevien vuosien tarpeisiin. Tutki ja vertaile rauhassa ennen ostopäätöstä.