Tietokone ei käynnisty

Kun tietokone ei käynnisty, ensimmäinen tarkastettava asia on usein virtalähde. Seuraavassa ohjeet, miten voit varmistaa, että ongelma ei johdu virtalähteestä.

Tietokone ei käynnisty: Vianetsinnän kattava opas

Tarkista ensimmäisenä, että tietokoneen virtajohto on kunnolla kiinni sekä itse tietokoneessa että pistorasiassa. Jos käytät jatkoroikkaa tai UPS-laitetta (katkoton virtalähde), varmista myös näiden laitteiden oikea toiminta ja kytkennät.

 • Kokeile liikuttaa johtoa varovasti molemmissa päissä tunteaksesi, onko liitin löysä.
 • Varmista, että pistorasia, johon tietokone on kytketty, toimii kokeilemalla sitä toisella laitteella, kuten pöytävalaisimella.

Tarkasta virtalähteen toiminta

Jos virtajohdon ja pistorasian toiminnassa ei ole havaittavissa ongelmia, seuraava askel on tarkastaa itse virtalähde. Tämä voi olla haastavampaa ja vaatii joskus ylimääräisiä työkaluja, kuten virtalähteen testaajan.

 • Jos sinulla on käytettävissä toinen yhteensopiva virtajohto, kokeile vaihtaa se ja katso, käynnistyykö tietokone.
 • Tarkista, että tietokoneen virtanappi toimii oikein. Joissain tapauksissa virtanapin mekaaninen vika voi estää koneen käynnistymisen.
 • Jos olet mukavampi tietotekniikan parissa, voit avata tietokoneen ja tarkistaa, onko virtalähde yhdistetty oikein emolevyyn ja muihin komponentteihin. Etsi löysiä kaapeleita ja varmista, että kaikki liittimet ovat tiukasti paikoillaan.

Nämä toimenpiteet auttavat sinua varmistamaan, että tietokoneesi virtalähde on kunnossa ja toimii odotetulla tavalla. Mikäli ongelma jatkuu näiden vaiheiden jälkeen, on syytä jatkaa vianetsintää muilla osa-alueilla, kuten tarkistamalla tietokoneen sisäiset komponentit tai ohjelmistovirheet.

Tarkasta laitteiston kytkennät

Jos virtalähteessä ei ole havaittavissa ongelmia, seuraava askel on varmistaa, että kaikki tietokoneen sisäiset komponentit on kytketty oikein. Tämä sisältää kaikki kaapelit, kortit ja muistimoduulit. Löystyneet tai virheellisesti kytketyt osat voivat estää tietokoneen käynnistymisen.

Tarkista sisäiset kaapelit

Aloita tarkistamalla, että kaikki sisäiset kaapelit, kuten virtakaapelit ja datakaapelit, ovat kunnolla kiinni sekä komponenteissa että emolevyssä.

 • Sammuta tietokone ja irrota virtajohto ennen kuin avaat koneen kotelon.
 • Tarkista kaapelien kiinnitys emolevyllä ja muilla komponenteilla, kuten kiintolevyillä, SSD-asemilla ja optisilla asemilla.
 • Varmista, että SATA-kaapelit (tai muut datakaapelit) ovat tiukasti kiinni sekä asemassa että emolevyssä.
 • Jos olet epävarma kaapelien sijainnista tai toiminnasta, katso tietokoneesi käyttöopasta tai valmistajan verkkosivuilta ohjeet.

Tietokone ei käynnisty virtanapista

Jos tietokoneesi ei reagoi ollenkaan virtanapin painallukseen, voi ongelma olla itse napissa tai virtalähteen ja napin välisessä yhteydessä. Tässä osiossa käymme läpi, kuinka voit tarkistaa ja korjata ongelman.

Tarkista virtanapin toiminta

 1. Tutki fyysinen nappi: Joskus virtanappi voi olla jumissa tai vaurioitunut. Tarkista, ettei nappi ole mekaanisesti vaurioitunut ja että se palautuu normaalisti painettaessa.
 2. Tarkista liitännät: Avaa tietokoneen kotelo ja tarkista, että virtanapin kaapeli on kunnolla kiinni emolevyssä. Joskus kaapeli voi löystyä tai irrota.
 3. Testaa virtanappi: Jos mahdollista, testaa virtanappia ohittamalla se lyhyesti yhdistämällä virtanapin liittimen kaksi pinniä emolevyllä varovasti metalliesineellä (esimerkiksi ruuvimeisselillä). Ole varovainen, ettei kosketa muita komponentteja tai pinniä, jotta et aiheuta oikosulkua.

Korvaa viallinen osa

Jos olet tunnistanut, että virtanappi on viallinen, harkitse sen vaihtamista. Voit yleensä tilata uuden napin tietokoneesi valmistajalta tai hankkia yleismallisen napin, joka sopii koteloosi.

Jos epäilet, että ongelma on emolevyssä tai jos et ole varma, miten edetä korjauksissa, on suositeltavaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen. He voivat tarjota tarkempia diagnostisia palveluja ja varmistaa, että tietokoneesi saadaan turvallisesti takaisin toimintaan.

Tarkista muistimoduulit

Muistimoduulit (RAM) voivat löystyä tai niitä ei ehkä ole asennettu oikein, mikä voi estää tietokoneen käynnistymisen.

 • Varmista, että tietokone on sammutettu ja irrotettu virtalähteestä ennen kuin kosket muistimoduuleihin.
 • Avaa tietokoneen kansi ja tarkista muistipaikat. Poista muistimoduulit varovasti ja aseta ne takaisin varmistaen, että ne napsahtavat kunnolla paikoilleen.
 • Jos koneessasi on useampi muistimoduuli, kokeile käynnistää tietokone yhdellä muistimoduulilla kerrallaan löytääksesi mahdollisesti viallisen muistin.

Näiden toimenpiteiden avulla voit varmistaa, että tietokoneen laitteiston kytkennät ovat kunnossa. Jos tietokone ei vieläkään käynnisty, ongelma voi liittyä laitteiston vikaantumiseen tai ohjelmistoon.

Tarkista näyttö

Kun tietokone ei käynnisty, on mahdollista, että ongelma ei ole itse tietokoneessa vaan näytössä. Seuraavat vaiheet auttavat varmistamaan, että näyttö toimii oikein ja että se on kytketty oikein tietokoneeseen.

 1. Tarkista virta: Varmista, että näyttö on kytketty pistorasiaan ja että sen virtakytkin on päällä. Monet näytöt osoittavat toimintatilansa merkkivalolla.
 2. Tarkista kaapelit: Varmista, että näyttökaapeli (esimerkiksi HDMI, DisplayPort, DVI tai VGA) on kytketty tiukasti sekä näyttöön että tietokoneen vastaavaan porttiin. Jos kaapeli on vaurioitunut tai erittäin vanha, kokeile vaihtaa se uuteen.
 3. Käynnistä näyttö uudelleen: Sammuta näyttö ja kytke se uudelleen päälle. Tämä voi joskus korjata yksinkertaisia ongelmia.
 4. Säädä kirkkaus ja kontrasti: Varmista, että näytön asetukset eivät ole säädetyt liian matalalle. Säädä kirkkautta ja kontrastia varmistaaksesi, että näyttö ei ole vain ”näyttämättä kuvaa”.

Kokeile toista näyttöä

Jos edellä mainitut toimet eivät auta, kokeile liittää tietokone toiseen näyttöön. Tämä auttaa varmistamaan, onko ongelma alkuperäisessä näytössä vai tietokoneen näytönohjaimessa.

 1. Liitä toinen näyttö: Kytke toinen näyttö tietokoneeseen ja katso, reagoiko se.
 2. Tarkista näytönohjain: Jos toinen näyttö toimii, ongelma saattaa olla alkuperäisen näytön tai sen kaapelin kanssa. Jos mikään näyttö ei toimi, ongelma voi olla tietokoneen näytönohjaimessa.

Nämä toimenpiteet auttavat sinua selvittämään, onko tietokoneen käynnistymisongelma näyttöön liittyvä. Jos näyttö ja sen kaapelit ovat kunnossa ja tietokone edelleen ei näytä kuvaa, ongelma voi olla syvemmällä tietokoneen komponenteissa tai ohjelmistossa.

Palauta järjestelmä

Jos tietokone ei käynnisty ja kaikki laitteiston tarkistukset on suoritettu, voi olla aika harkita järjestelmän palauttamista. Tämä voi korjata ohjelmisto-ongelmat, jotka estävät tietokoneen normaalin käynnistymisen.

Järjestelmän palautus on toiminto, joka palauttaa tietokoneen ohjelmiston aiempaan tilaan, jolloin kaikki oli vielä toiminnassa. Se on hyödyllinen työkalu, jos ongelmat alkoivat äskettäin ohjelmistopäivityksen tai asennuksen jälkeen.

Windows-käyttöjärjestelmässä:

 1. Käynnistä tietokone vikasietotilassa: Käynnistä tietokone pitämällä virtanäppäintä painettuna käynnistyksen aikana tai käynnistä tietokone uudelleen pitäen Shift-näppäintä painettuna valitaksesi vianmääritysvaihtoehdot.
 2. Valitse ’Vianmääritys’: Täältä löydät vaihtoehdon ’Palauta tämä PC’, joka antaa sinulle mahdollisuuden säilyttää henkilökohtaiset tiedostot tai poistaa ne.
 3. Valitse palautuspiste: Jos olet asettanut järjestelmän palautuspisteitä, voit valita aiemman päivämäärän, ennen kuin ongelmat alkoivat.

macOS-käyttöjärjestelmässä:

 1. Käynnistä tietokone Recovery Mode -tilassa: Käynnistä Mac pitämällä Cmd + R näppäimiä painettuna, kunnes näet Apple-logon tai pyörivän maailman.
 2. Valitse ’Disk Utility’ ja tee tarvittavat korjaukset: Voit tarkistaa ja korjata levyongelmia täältä.
 3. Palauta Time Machine -varmuuskopiosta: Jos olet käyttänyt Time Machinea, voit palauttaa tietokoneesi tilan aikaan, jolloin kaikki toimi normaalisti.
 4. Varmuuskopioi tärkeät tiedostot: Ennen järjestelmän palauttamista varmista, että kaikki tärkeät tiedostot on varmuuskopioitu. Palautus voi poistaa uusia ohjelmia ja tiedostoja.
 5. Valitse viimeisin toimiva palautuspiste: Valitse palautuspiste ajalta, jolloin tiedät tietokoneen toimineen moitteettomasti.

Järjestelmän palauttaminen voi korjata monia käynnistysongelmia, mutta se on usein viimeinen keino ennen tietokoneen vieämistä huoltoon. Jos palautus ei ratkaise ongelmaa tai tietokone ei pääse edes vikasietotilaan, saattaa olla aika kääntyä ammattilaisen puoleen.

Ota yhteys ammattilaiseen

Jos olet suorittanut kaikki aiemmat vianmääritysvaiheet eikä tietokoneesi silti käynnisty tai jos ongelma vaikuttaa monimutkaisemmalta kuin aluksi oletit, voi olla viisasta kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattilaiset voivat tarjota lisätukea ja ratkaisuja, joita ei välttämättä ole käytettävissä kotioloissa.

Milloin on aika kääntyä asiantuntijan puoleen

 1. Jatkuvat laitteistoon liittyvät ongelmat: Jos epäilet, että tietokoneen laitteistossa, kuten emolevyssä, kovalevyssä tai näytönohjaimessa, on fyysisiä vikoja, ammattilainen voi diagnosoida ja korjata nämä ongelmat tehokkaasti.
 2. Toistuvat ohjelmistovirheet: Jos tietokoneesi kärsii toistuvista ohjelmistovirheistä, jotka eivät ratkea yksinkertaisella ohjelmiston palautuksella tai asennuksella, IT-asiantuntija voi auttaa syvemmissä ongelmissa.
 3. Tietoturvaongelmat: Jos epäilet tietokoneesi joutuneen haittaohjelman kohteeksi ja et kykene itse poistamaan sitä, ammattilainen voi auttaa turvaamaan järjestelmäsi ja palauttamaan tiedostosi.

Vinkkejä ammattilaisen valintaan:

 • Etsi suosituksia: Kysy suosituksia ystäviltä, perheenjäseniltä tai kollegoilta, jotka ovat käyttäneet IT-tukipalveluja.
 • Tarkista arvostelut: Tutki online-arvosteluja ja palaute ammattilaisista tai IT-tukipalveluista ennen päätöksentekoa.
 • Vertaile hintoja ja palveluja: Vertaile eri palveluntarjoajien hintoja ja palveluvalikoimaa löytääksesi parhaan vaihtoehdon omiin tarpeisiisi.

Älä epäröi ottaa yhteyttä ammattilaiseen, jos tunnet olosi epävarmaksi teknisten ongelmien edessä. Ammattitaitoinen tekninen tuki voi säästää aikaa ja ehkäistä suurempia kustannuksia pitkällä aikavälillä. Muista, että teknologian ymmärtäminen ja korjaaminen on heidän erikoisalaansa, ja he voivat tarjota nopeita ja tehokkaita ratkaisuja teknisiin ongelmiisi.