Kannettava pelitietokone halvalla – Ostajan opas

Pelitietokoneiden suhteen on vallalla on yleinen uskomus, että mitä kalliimpi niin sen parempi. Tämä ei kuitenkaan pidä aina paikkaansa. Pelitietokoneen voi ostaa tai jopa kasata itse hyvinkin halvalla, kunhan vain on tietoinen siitä mitä tekee. Tässä oppaassa kerrotaan ja ohjeistetaan miten on mahdollista saada hyvä kannettava pelitietokone halvalla.

Kiinnitä huomio näihin seikkoihin valintaa tehdessä

Pelitietokonetta valittaessa on otettava muutama asia harkintaan. Yksi näistä asioista on se, kannattaako pelitietokone kasata itse vai ostaa pakettina. Kummassakin vaihtoehdossa on omat puolensa. Jos olet aloittelija, on ehkä kannattavampaa tilata pelitietokone valmiiksi kasattuna pakettina. Tämä vaihtoehto on nopea ja pelaamisen makuun pääsee muutamissa minuuteissa. Kokenut voi päättää koota koneen itse, mikä on työläämpää mutta myös palkitsevampaa.

Keskeinen kysymys on myös se, kannattaako ostaa kannettava vai pöytätietokone pelaamista varten. Tätä asiaa kannattaa miettiä siltä kannalta, että tapahtuuko pelaaminen aina samassa paikassa, vai tarvitsetko mahdollisuuden pelata missä tahansa. Jos pelaat yhdessä paikassa, on pöytätietokone parempi vaihtoehto, sekä mukavampi suuren näytön ansiosta. Kannettava taas on parempi jos reissaa paljon ja pelailtua voi tulla muuallakin kuin kotona. Mikäli kiinnostuit pöytäkoneista, niin suosittelemme lukemaan myös pelitietokone halvalla -artikkelimme.

Tietokoneissa on tiettyjä asioita, jotka vaikuttavat laadukkaaseen ja hyvään pelikokemukseen. Näytönohjain on yksi näistä asioista, ja se tuleekin valita harkiten itselleen. Mitä tehokkaampi näytönohjain on, sitä sujuvammin pelit pyörivät. Lisäksi on otettava huomioon, että tietokoneessa on riittävän tehokas prosessori. Liian alitehoisella prosessorilla pelit eivät jaksa pyöriä kunnolla. Prosessoreista voikin lukea vinkkejä ja ohjeita seuraavasta kappaleesta.

Suhteuta valintasi peleihin, mitä pelaat

Peliläppärin valinta riippuu paljolti siitä, mitä pelejä ajattelit sillä pelata ja kuinka nirso olet. Yleisellä tasolla oikeastaan mikä vain viimevuotena ostettu kannettava tietokone voi toimia pelikannettavana hyvinkin. Nykyiset yleiskäyttöön (huom. ei peli) tarkoitetut kannettavat tietokoneet, jotka sisältävät joko 11. tai 12. sukupolven Core i5- tai Core i7 -suorittimet, pystyy niillä pelaamaan joitakin pelejä ihan tyydyttävästi. Toki joissain peleissä kannattaa laittaa tarkkuutta tai graafisia yksityiskohtia sisältävät asetukset pienemmälle, mitä ne vakiona ovat.

Tänä vuonna tietokoneen osien hinnat ovat nousseet paljon kovemmaksi, mitä ne ovat yleensä olleet. Tämän takia se maaginen 1000 euron rajapyykki ei oikein pidä paikkaansa tällä hetkellä. Tilanteen luulisi kuitenkin tasaantuvan ensi vuoden puolella, jolloin osia saa taas halvemmalla.

Prosessori

Prosessori on tietokoneen osa joka käsittelee eli prosessoi tietokoneelle saapuneita käskyjä. Voisi sanoa että prosessori on tietokoneen aivot. Perussääntönä prosessoreissa on se, että mitä enemmän tehoa on käytössä, sitä sujuvammin pelit, kuten CSGO, pyörivät. Prosessorin hankintaan kannattaa panostaa. Liian heikot prosessorit eivät jaksa pyörittää joitakin pelejä, joten mitä tehokkaamman prosessorin hankkii, sitä vähemmän ongelmia pelien kanssa tulee.

Hyvästäkään suorittimesta ei ole hyötyä, mikäli se pääsee ylikuumenemaan. On siis tärkeä huolehtia, että tietokoneen jäähdytys on kunnossa. Ylikuumeneminen voi vahingoittaa prosessoria ja heikentää täten sen suorituskykyä. Kannettavissa koneissa yksi isoimmista ongelmista on niiden puutteellinen jäähdytys. Ohuella koneella ei vain ole tarpeeksi tilaa tarpeeksi isolle tuulettimelle. Pöytäkoneissa ei tätä ongelmaa yleensä ole. Panosta siis prosessoriin ja jäähdytykseen.

Näytönohjain

Jos aiot pelata vähänkään raskaampia pelejä, on näytönohjaimen valintaan kiinnitettävä huomiota. Näytönohjaimissa on kaksi keskeistä osaa, jotka käytännössä määrittelevät sen tehon. Nämä osat ovat grafiikkasuoritin ja näyttömuisti. Erityisen paljon näytönohjaimelta vaaditaan tehoa, jos pelaat esimerkiksi VR-lasien kanssa tai hyvin raskaita pelejä. Varsinkin uudet pelit hyvillä grafiikoilla ovat raskaita, jolloin tietysti vaaditaan tehokasta näytönohjainta pelin sujuvuuden vuoksi.

Mitä isompi ja tarkempi näyttö sinulla on, sitä paremman näytönohjaimen se myöskin vaatii. Tämä johtuu pikseleiden määrästä. Jos käytössä on enemmän kuin yksi näyttö, on tärkeä muistaa varmistaa, että näytönohjaimessa on enemmän kuin yksi liitäntä. Näytönohjainta valitessa on kuitenkin hyvä olla tarkkana, sillä kaikki näytönohjaimet eivät ole suunniteltuja pelaamiseen. Asia kannattaa varmistaa myyjältä tai tuotteen tiedoista nettisivuilta!

Muisti

RAM-muistiksi kutsutaan tietokoneessa olevaa keskusmuistia. Sinne kaikki tietokoneen pelit ja ohjelmat latautuvat niiden käynnistyessä. Jokainen peli tarvitsee tietyn määrän keskusmuistia toimiakseen kunnolla ja moitteettomasti. Peleissä on kerrottu laitteistovaatimukset, joissa on ilmoitettu keskusmuistin vähimmäismäärä ja suositeltu muistimäärä. Muistia tulee aina olla tietokoneessa mieluummin liikaa kuin liian vähän. Jos muisti pääsee loppumaan kesken, on se aina ikävä tilanne.

Vähimmäismääränä pelitietokoneen keskusmuistille voidaan sanoa olevan 8 GB, mutta tämä on tosiaan suositusten alaraja. Muistia voi ja kannattaakin ottaa enemmän kuin mitä arvioisi itse tarvitsevansa. Muisti täyttyy loppujen lopuksi melko nopeasti, kun asentaa erilaisia pelejä ja niiden vaatimia päivityksiä. Muistia voi ottaa koneisiin jopa 256 GB jolloin ei tarvitse ainakaan huolehtia siitä, että muistitila pääsisi loppumaan kesken.

Näyttöjen eri virkistystaajuudet

Näytöillä on eri virkistystaajuuksia, jotka kertovat sen kuinka monta kertaa kuva päivittyy näytölle sekunnin aikana. Voidaan puhua myös termillä ”frames per second”, tai FPS. Pelinäytöt ovat yleensä 120 Hz ylöspäin, mutta suositeltavaa olisi hankkia vähintään 144 Hz näyttö. Ammattipelaajat käyttävät jopa 240 Hz näyttöjä. Mitä korkeampi näytön virkistystaajuus siis on, sen sulavampi myös kuva on. Toki 60/144hz taajuusero on huomattavasti isompi, kuin 144/240hz ero.

Virkistystaajuuden suuruus vaikuttaa pelikoneen hintaan. Vaikka korkea virkistystaajuus lisää kuvan sulavuutta ja selkeyttä, ei tässä tapauksessa välttämättä kannata hankkia suurinta mahdollista omalle koneelleen. Ammattilaisten käyttämät virkistystaajuudet ovat nimittäin niin kalliita, että riittävän taajuuden saa paljon halvemmallakin. Suurimmilla taajuuksilla varustellut koneet voivat maksaa useita tuhansia. Pelikoneelle riittää hyvin esim. 160 Hz taajuus, joka alentaa hintaa vain muutamiin satasiin!

Näppäimistö

Mekaaninen vai normaali näppäimistö? Molemmilla on plussansa ja miinuksensa. Normaalin näppäimistön plussana on etenkin hinta. Lisäksi se on hiljainen ja tuntuma on hyvin pehmeä. Miinuksena normaalissa näppäimistössä on kuitenkin se, ettei sitä kykene muokkaamaan itselleen sopivaksi, lisäksi sen korjaus on vaikeampaa verrattuna mekaaniseen näppäimistöön. Joissakin läppäreissä on asennettu näppäimistöön valot, mutta näitäkin valoja on itse hankala muokata.

Mekaanisen näppäimistön yksi isoimmista plussista on sen muokattavuus. Jokainen voi muokata näppäimistön juuri itselleen ja omiin tarpeisiinsa sopivaksi. Näppäimistö on myös kestävämpi ja helpompi korjata. Monet myös pitävät tuntumasta jonka suuremmat painikkeet tuovat. Miinuksena kuitenkin on näppäimistön aiheuttama ääni sekä hinta. Mekaaniset näppäimistöt ovat melko kalliita, etenkin jos ne haluaa räätälöidä juuri oman näköisiksi. Näppäimistö on makukysymys.

Suhteuta läppärin valinta peleihin, joita haluat pelata

kannettava pelitietokone halvalla

Läppäriä valittaessa ei tarvitse valita ammattilaisen konetta jossa prosessorit, näytönohjaimet ja virkistystaajuudet ovat kaikki huippuluokkaa. Tärkeää on miettiä mitä pelejä haluat pelata, ja valita läppäri sen mukaan. Esimerkiksi jos haluat pelata CSGO:ta, tarvitset enemmän prosessoria kuin näytönohjainta. Tällöin kannattaa panostaa prosessorin laadukkuuteen ja tyytyä vähän halvempaan näytönohjaimeen. Graafisesti edistyneet pelit taas vaativat enemmän näytönohjainta kuin huippuluokan prosessoria.

Keskittämällä rahan ja laadukkuuden niiden tarpeiden mukaan, joita itse pelaamiseen tarvitsee, säästää helposti rahaa. Jos et ole ammattipelaaja, ei kannata ostaa tietokonetta jossa on 240Hz virkistystaajuus. Tällöin käyttäisit rahaa johonkin mitä et tarvitse, sillä huvikseen pelaava pärjää hyvin 170Hz taajuudella. Kun rahaa säästää taajuudesta, voi muut rahat keskittää muihin asioihin kuten prosessoriin. Vain ammattilaiset tarvitsevat ammattilaisten tarvikkeet.

Kannettava pelitietokone halvalla – yhteenveto

Hyvään laitteistoon ei tarvitse käyttää monta tuhatta euroa. Tekemällä oikeita ja ennen kaikkea järkeviä valintoja, voi säästää helposti rahaa ja löytää sopivan pelitietokoneen juuri omiin tarpeisiinsa edullisesti ja helposti. Jos matkustat paljon ja haluat pelata myös reissussa, niin kannattaa katsoa kannettavia pelikoneita. Aloittelijoille suositellaan valmiin läppärin ostamista, jolloin kaiken pitäisi sujua mutkitta ja pelaamisen makuun pääsee nopeasti.

Tärkeitä asioita, jotka tulee ottaa huomioon konetta hankkiessa ovat riittävän tehokas prosessori, hyvä näytönohjain, riittävästi muistitilaa ja oikean suuruinen virkistystaajuus koneelle. Kannattaa myös muistaa, että tietokoneen ulkonäkö on hyvä paikka säästää muutama euro tinkimättä suorituskyvystä. Jos ei pelaa kovin raskaita pelejä, niin toinen missä voi säästää on keskusmuistin määrä. Toivottavasti tästä oppaasta oli apua pelikoneen valintaan!