Kuinka paljon pelaaminen kuluttaa sähköä

Viime aikoina sähkön hinta on noussut reilusti ja monta aktiivista pelaajaa varmasti kiinnostaa kuinka paljon pelaaminen kuluttaa sähköä. Yksiselittäistä vastausta tähän on vaikea antaa, sillä riippuu aina millaisella koneella sinä pelaat ja mitä pelejä pelaat. Iso pelitietokone tarkalla lisänäytöllä kuluttaa paljon energiaa verrattuna tavalliseen kannettaan tietokoneeseen.

Riippuen siitä, mitä pelejä pelaat, tehot voivat olla enemmän kuin tarpeeseen. Nettikasinoita pelaavien ei tarvitse olla huolissaan, sillä pelaaminen ei vaadi laitteelta juuri tehoja ja onnistuu vallan hyvin selaimessa myös mobiililaitteilla. Kolikkopelit pyörivät melkeinpä jokaisella modernilla laitteella sulavasti ruudulla kuin ruudulla.

Assasin Creed: Valhalla, Forspoken ja Final Fantasy XV taas vaativat tietokoneelta paljon tehoja. Jos nämä ovat pelejä, joita sinä pelaat, niin muista lukea myös oppaamme pelitietokoneen kasauksesta.

Mutta löpinät sikseen ja mennään asiaan. Kuinka paljon pelaaminen kuluttaa sähköä?

Pelitietokoneiden sähkönkulutus

Konsoleihin verrattuna pelitietokoneiden sähkönkulutusta on huomattavasti vaikeampi vertailla keskenään, sillä pelitietokoneita löytyy jokaiseen lähtöön. Lisäksi tietokoneen kulutus vaihtelee sen mukaan, mitä sillä teet. Eli kuten aikaisemmin jo sanoin, niin sillä on väliä mitä pelaat.

Yleensä väkevä pelitietokone tarvitsee 300-500 wattia toimiakseen tehokkaasti. Jokaisen asennetun laitteiston myötä konfiguraatio voi kuitenkin muuttua, mikä muuttaa peli-tietokoneen virrankulutuskapasiteettia. Kannettavilla pelitietokoneilla kulutus on noin puolet vähemmän.

Mitä tämä sitten tarkoittaa euroissa?

Hinta tietenkin määräytyy sähkösopimuksen mukaan. Pörssisähköllä hinta tietenkin vaihtelee koko ajan. Tätä juttua kirjoittaessa 28 vuorokauden keskihinta oli 11.01 senttiä / kWh. 500 wattia tunnissa kuluttavalla väkevällä pöytätietokoneella tunnin pelaamisen hinnaksi tulisi näin ollen 5.505 senttiä (0,05€). Kannettavalla tietokoneella pelaaminen on puolet halvempaa.

Konsoleiden sähkönkulutus

Konsoleiden sähkökulutus on huomattavasti kevyempi kuin väkevien pelitietokoneiden. Tottakai kulutus riippuu myös siitä, millä televisiolla pelataan. Uudemmat televisiot ovat tänä päivänä todella energitehokkaita ja kulutus vaihtelee 50 ja 100 watin välillä. Toki täytyy huomioida, että myös tietokoneella pelaamiseen tarvitaan erillinen näyttö.

Konsolit eivät kuitenkaan itse kuluta läheskään niin paljon kuin tietokoneet. Ainakaan, jos verrataan todella tehokkaisiin pelitietokoneisiin. Suurin syöppö pelikonsoleiden saralla on Playstation 5 ja sen perässä tulee Xboxin uuden sukupolven konsoli joka kuluttaa kuitenkin merkittävästi Sonya vähemmän.

  • PlayStation 5 199 wattia tunnissa. Tunti pelaamista maksaa noin 2.2 senttiä sähkön keskihinnalla.
  • Xbox X 153 wattia tunnissa. Tunti pelaamista maksaa noin 1.7 senttiä sähkön keskihinnalla.